Eerst zien dan betalen wordt steeds populairder

Online achteraf betalen bij winkels wordt steeds populairder. Op dit moment is iDeal voor de Nederlanders nog de meest gekozen betaalmethode, maar toch begint dit aandeel te dalen nu er steeds meer webshops komen die een achteraf betaalmethode aanbieden. Dit wordt gemeld door brancheorganisatie Thuiswinkel.org afgelopen donderdag 20 oktober 2016 op basis van onderzoek door het GfK.

Na aankoop een rekening versturen per e-mail, diensten als AfterPay en Klarna bieden dit aan. Vooral bij kledingwinkels en schoenenwinkels wordt het steeds populairder om achteraf te betalen, omdat het klanten instaat stelt om de kleren eerst te zien en te passen voor ze deze betalen.

56% van de aankopen gebeurd met iDeal, dit zijn grofweg 45 miljoen aankopen met iDeal van de ruim 81 miljoen online aankopen. Voor iDeal is dit een toename van 21%, maar omdat de markt als geheel ook met 21% is gegroeid, bleef het marktaandeel van iDeal gelijk.

Het aantal aankopen met AfterPay steeg met 60 procent naar 2,2 miljoen. Daarmee verovert die dienst een marktaandeel van 3 procent. Het aandeel van traditionele acceptgiro’s daalde van 4 naar 3 procent. De rest van de betalingen gaat onder meer met creditcards en PayPal.